Blogglisten

onsdag 1. februar 2012

Februar- den korteste, men kanskje morsomste måneden

Fra jeg var liten har jo alltid februar vært årets beste måned, selfølgelig- da har jeg jo bursdag! Og hvem barn gleder seg vel ikke til det?? Ettersom jeg har dratt på åra er det ikke like stor stas å ha bursdag som da jeg var barn (selv om det er litt gøy fremdeles da) men anyway, dette innlegget er dedikert til den fantastiske måneden FEBRUAR, som den herlige unike måneden du er;) hehe! Enjoy:


Februar er årets andre måned og har bare 28 dager. Hvert fjerde år, når det er skuddår har den 29 dager. 2012 er skuddår. Februar byr på massevis av moro, vi snakker Valentine's Day, Morsdag, fastelavn og kanskje mest av alt karneval. Dessuten jenter, så kan dere etter gammel skikk fri i hele februar. Februar lokker også med lengre dager og vinterferie i uke 8.

Fakta om februar

Februar er årets andre og korteste måned. Februar betyr renselse, ogpå denne tiden av året hadde romerne renselsesfest. I den tidlige romerske kalenderen var mars årets første måned og februar var den siste.
I Norge i norrøn tid ble februar kalt Gjømåned etter gudinnen Gjø. Senere, faktisk helt frem til1827 stod det blide­måned i almanakken. Det var det hyggelige navnet til februar fordi dagene ble merkbart lengre.

Augustus stjal en dag fra februar

Februar mistet én av dagene på grunn av at den var den siste måneden i året, og fikk de dagene som var igjen. Det er likevel ikke hele grunnen til at februar er så kort. Det var den romerske keiseren Augustus som stjal den 29. dagen til februar. Opprinnelig hadde nemlig februar 29 dager i vanlige år og 30 dager i skuddår. Da Augustus skulle oppkalle en måned etter seg selv ville han ikke ha en måned med 30 dager. Julius Cæsar hadde jo juli med 31 dager og Augustus kunne ikke være dårligere. Dermed fikk august 31 dager og februar bare 28.

Dagen blir neste to og en halv time lengre

I Oslo blir dagen 2 timer og 29 minutter lengre i løpet av februar! 1. februar står solen opp 08.31 og går ned 16.31. Først mars står solen opp 07.16 og går ned 17.44

Lyst til å gifte deg med meg?

I gamle tider hadde kvinner lov til å fri siden februar var måneden til gudinnen Gjø. Ellers har det vært vanlig kvinner kunne fri på skuddårsdagen. 2012 er skuddår, så tror du at du har funnet mannen i ditt liv, utnytt 29. februar til fulle, for den sjansen får du ikke igjen på fire år. 

Viktige merkedager i februar:

Hele februar – karneval
Karneval, selve ordet er morsomt. Det arrangeres karneval over hele verden og disse festene, ja de er simpelthen verdens beste fester. Februar er karnevalsmåneden.
Les mer om karneval >>
2. februar Kyndelsmesse – for lysene og Maria
Kyndelsmesse er en dag for lys og en dag for kvinner. Dagen er en fest til ære for Maria og noen steder i Norge var det vanlig å feire Kjerringjul. Det betydde god mat og sammenkomster for kvinner. I våre dager forslår vi at du feirer Kyndelsmesse med å invitere venninner til litt mat og en prat og hvorfor ikke støpe lys? Tenn masse stearinlys rundt i huset og er du ekstra aktiv kan du gå i spissen for en lysprosesjon eller et fakkeltog for fred.
3. februar - Blåsmesse
Blasius, er en armensk helgen som var lite kjent hos oss. Derfor tenkte de fleste heller på sterk vind denne dagen og det ble sagt at vinden kunne blåse bort vinteren. Blasius er likevel en helgen å merke seg fordi han beskytter mot og helbreder halsonder, og det kan vi vel trenge noen og en hver på denne tiden av året.
5. februar. - Ågotsmesse
Den 40 dager lange fasten før påsken begynner. Pass på å spise og drikke mye før denne dagen!
6. februar - Samefolkets dag
Les mer om Samefolkets dag >>
Les mer om samiske flaggdager >>
6. februar – Dortemesse
Dortemesse ble også kalt fiskefaredagen, og var den dagen sjøfisket begynte.
13. februar (2011) - Morsdag
13. februar er det morsdag i Norge. Dagen har blitt lagt til den andre søndagen i februar. Den er en amerikansk oppfinnelse, men dagen har slått rot her i Norge. Sikkert fordi vi alle er så glad i moren vår. Det er vanskelig å si helt nei til en morsdag.
Les mer om morsdag >>
14. februar Valentinsdagen
Dagen for all kjærlighet. Kanskje er du heldig og får et kjærlighetsbrev?
Lag hjerteformede bringebær-sjokolader >>

Les mer om valentinsdagen >>

15. februar Dronning Camilla (Me!! me!! me!! Har bursdag!!!)
16. februar Verdens mest fantastiske Per Christian har bursdag!!
21.februar - Kong Harald V
Kong Harald V fyller år
22. februar - Peter stol
Peter stol ble på folkemunne kalt Peter varmstein. Man minnes at apostelen Peter inntok biskopstolen i Antiokia.
24. februar - Mattismesse
Mattismesse ble feiret til minne om apostelen og evangelisten Matteus.
29. februar (2012)- Skuddårsdagen
2012 er skuddår. I følge gammel tradisjon kan jentene fri til guttene, og sier de nei, må de gi dem 10 par skinnhansker!
Les mer om skuddår >>

Stjernetegn i februar

VANNMANNEN
20. januar - 18. februar

Du er veldig sosial, vennlig, kreativ, strålende og stolt. Men du kan også være tankeløs, indirekte og svevende.
FISKENE
20. februar - 19. mars
Du er empatisk, sensitiv, mystisk og inspirerende, men kan også bli distrahert, fraværende og likegyldig.

Så nyt årets februar folkens!

Kilde: www.aktivioslo.no

1 kommentar:

 1. Hei du!

  Dauer av deg altså... Hehe.. Rart du gadd å skrive om noe annet en bursdagen din ;)

  Håper det går bra med dere mor :)

  Klem

  Ps. Fått ny jobb! Hurra :) Fortsatt på samme avdeling altså..

  SvarSlett